Våren 2009

Ordföranden har ordet våren 2009 

Withala- och Samrealskolans Vänner startade sin verksamhet den 31 mars 2004, vilket innebär att vi har vårt 5-årsjubileum under 2009.

Föreningen bildades inför skolans 100-årsjubileum. Den jubileumskommitté som då fanns på Withalaskolan hade många järn i elden under året (se under huvudrubriken ”Jubileumsåret” på föreningens hemsida) och man ansåg sig vara tvungen att få förstärkning s a s utifrån, för att klara av den Galakväll som skulle bli jubileumsårets huvudnummer.

Visserligen kom stora delar av jubileumskommittén att ingå i vänföreningens styrelse men det tillkom en fantastisk stor kompetens OCH kraft utifrån. I sammanhanget kan nämnas att numera ingår hela jubileumskommittén, från 2003-2005, i föreningens styrelse.

Föreningen ”överlevde” jubileumsåret och har idag nästan femhundra medlemmar. Vi har arrangerat ytterliggare två årsfester, kan vi väl kalla det, nämligen ”Den STORA Skolfesten” år 2006 och ”Nostalgikväll på Withalaskolan” år 2008. Vidare har vi haft ett tillfälle med föredrag som hette ”Budda, Lalla, Kanta, Bayard och alla de andra….” och 5 namngivningar omfattande 8 olika personer.

Nämnda händelser är sådant som många av våra medlemmar har varit med om eller kunnat läsa om på vår hemsida eller i Vetlanda-Posten MEN en stor del av vårt arbete handlar om att försöka att samla in skol- och redogörelsekataloger, examens- och andra fotografier, tidningsurklipp, skolmössor, skolringar, skoltidningar och andra attiraljer som vi kan knyta till Withalaskolans första 100 år, både när det gäller skolverksamheten men även själva skolbyggnaden och även annan verksamhet som har förekommit där under årens lopp.

5-årsjubiléet för Withala- och Samrealskolans Vänner kommer inte att bestå av ”pukor och trumpeter”. Det får i stället bli när vi jubilerar om fem år och då skolan samtidigt fyller 110 år. Dock är vi väldigt glada över att, i samband med årsmötet den 28 mars 2009, få ha en namngivning av ett av skolans klassrum, för övrigt det första som kommer att namnges. Det är ingen mindre än Sveriges Radios utrikesreporter tillika utrikeskorrespondent under nästan 40 år, Lars Gunnar Erlandson, som kommer att ge namn åt ett klassrum i rektor E J Levins korridor. Klassrummet är en av datasalarna som, anser styrelsen, passar bra till en fantastisk kommunikatör som en gång i tiden började sin journalistkarriär som lokalredaktör för Vetlanda-Posten i Åseda och på redaktionen i Vetlanda. Lars Gunnar var elev på skolan i slutet av 1950-talet och tog studenten där 1961.

Vi hoppas också under verksamhetsåret kunna göra ytterliga någon namngivning liksom att också under hösten kunna anordna en Kulturafton på Withalaskolan då vi bl a ska återbörda två konstverk som har varit försvunna från skolan i nästan 40 år!!!! Spännande, spännande!

Som ordförande i föreningen rekommenderar jag devisen: ”Man kan mycket väl hålla sig med nostalgi så länge man inte lever i det förflutna”. Besök varje vecka vår hemsida www.wsv.se.

Väl mött under verksamhetsåret 2009.

Bosse Heindorff
Ordförande i WoSV

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.