Taveltext Maria Erixon Levin

Maria Erixon Levin

Maria

Designer, född Andersson 1963 i Vetlanda. Elev vid Withalaskolan 1976-1979.

Utbildning i grafisk design vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) och marknadsföring vid IHM Business School. Maria är en av grundarna till varumärket Nudie Jeans i Göteborg. Hon jobbar idag som creative director.

Maria började som art director och designer för JC i Borås, 1988-1998. Hon var sedan design manager för Lee Jeans, Europa, under tre år. Nudie Jeans samarbetar med Amnesty som mellan åren 2002-2015 bidragit med över 10 miljoner kr till Amnestys arbete för mänskliga rättigheter.

2012 fick hon mottaga ”Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap” av Kungliga Patriotiska Sällskapet på Riddarhuset i Stockholm. Motiveringen för medaljen till Maria Erixon Levin lyder: ”Maria Erixon Levin har byggt upp Nudie Jeans till ett framgångsrikt och uppmärksammat företag, dels för sin design och dels för sin naturvänliga, etiska och ekologiska hållning. Verksamheten startade 2001 och Maria är styrelseordförande. Bolaget har ca 50 anställda i Sverige och har en omsättning på 360 miljoner kr, varav 80 % går på export”.

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.