Sagan om Ringen

Sagan om Ringen
saganomringen

Skolringarnas tid på Withalaskolan är sedan länge förbi. Någon forskning om när de först såg dagens ljus eller när de upphörde har vi ännu inte börjat med, men självklart är det tänkt att ske i framtiden. Vi vet att de fanns på 1930-talet eftersom Withala- och Samrealskolans Vänner har fått just en sådan ring i gåva av Mia Ekström i Mölndal. Vi vet att de förekom minst till mitten av 70- talet då högstadiet hade flyttat in i lokalerna.

Men vår ”Sagan om ringen” startade i början på 2000-talet då Anne Marie Olzon på Skogslundsvägen skulle hämta jord i en komposthög. Hon hittade då en ring, som efter en rejäl rengöring visade sig ha en platta med bokstäverna V och L och en avbildad mössa, som man lätt kunde se föreställde en examensmössa och någon form av stav, kanske en pekpinne.

Withala- och Samrealskolans Vänners styrelse fick se ringen på sitt sommarstyrelsemöte i juni 2005 och flera av oss som gått på skolan under 50- och 60-talen kände igen typen av ring och kunde med ganska stor säkerhet säga att den tillhörde den tidsepoken och att det verkligen var en ring från Withalaskolan. Inne i ringen fanns initialerna B Ö ingraverade och ett årtal, men tyvärr gick inte årtalet att utläsa då ringen hade gått sönder just där årtalet stod.

När jag kom hem och plockade fram min gamla skolring så fanns både V och L med som alltså stod för Vetlanda Läroverk eller möjligtvis Lärovärk, mössan och en fackla fanns med och dessutom tre stjärnor. Mina initialer B H och ett datum fanns inne i ringen. Detta datum gick att utläsa trots att ringen var sönder på exakt samma ställe som ringen med B Ö. Datumet i min ring var satt till 10 år efter första skoldagen på skolan och var tänkt som det första tillfället för klassen att träffas för jubileum. För min klass blev det inte så, däremot träffades vi 45 år efter vår första skoldag på skolan.

Vi hade ringat in B Ö-ringen ganska bra och det gällde att söka i skolkataloger från den här tiden men tyvärr är vår samling av kataloger inte komplett på något sätt, (se annat ställe på vår hemsida ), men med en bra portion både tur och vilja hittade vi en tänkbar ägare till ringen. Bertil Ögren som gick på skolan under 60-talet och enligt skolkatalogen bodde på Skogslundsvägen borde vara rätt person att söka. Med hjälp av telefonkatalogen ringde jag den Ögren som fanns i närområdet, men det blev miss. Nu var det att ta hjälp av Gula sidorna och där fanns ett antal Bertil Ögren. Vad gör man? Jo börjar uppifrån OCH det blev träff på första försöket!

Bertil Ögren bor numera i Gävle, på Brynäsgatan, var annars. Bertil hade gått på Withalaskolan på 60-talet, men var ringen fanns kunde han inte svara på när han fick frågan. Ja, egentligen kom han inte ihåg någon ring över huvud taget.

Bengt Lernefur, datalärare på skolan, hjälpte oss att fotografera av ringen, då dokumentation förstås är A och O för en förening som vår. Därefter skickades ringen till Bertil och Gävle.

Bertil mejlade tillbaka och tackade så hjärtligt för att ha fått återse sin skolring igen. Förmodligen satte ringen från ungdomen igång minnena om hans gamla skola, för på hösten 2006 var Bertil med på ”Den STORA skolfesten på Withalaskolan”.

Se det var sagan om en RIKTIG ring.

/Bosse Heindorff

 

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.