Maja Stadius berättar

Maja Stadius berättar om sin farfar Uno Stadius
unostadius5x

Lördagen den 18 mars 2006, hade Withala- och Samrealskolans Vänner årsmöte i Withalaskolans matsal. Till detta möte var barnbarnet till skolans förste rektor inbjudet. Barnbarnet är Maja Stadius som kom från Ludvika för att berätta om sin farfar Uno Stadius. Maja berättade på ett charmerande och underhållande sätt.
DIGITAL CAMERA
Uno var, enligt Maja, en stor idealist och dramatisk person som gick in för att göra det han själv ville. Han föddes i Finland 1871 och kom till Sverige 1895. I Finland var han redaktör för Borgåbladet. Detta var under den ryska tiden i Finland. Eftersom Uno i många av sina texter visade sin fientlighet mot ryssarna ledde detta till, att han fick sparken från arbetet och ombedd att lämna landet.
DIGITAL CAMERA
Uno hade ett stort hjärta för folkbildning och fick därigenom i Sverige kontakt med många betydelsefulla personer. Olika folkrörelser bildades vid denna tid och i nykterhetsrörelsen såg Uno Stadius en möjlighet att sprida folkbildning. Han åkte runt i Sverige och höll föredrag. Under sina två år i Vetlanda, 1903 – 1905, var han en starkt drivande person för Hvetlanda GIF och ”den fria idrotten”.

Efter sin tid i Vetlanda flyttade Uno till Dalarna och hjälpte här till med att bygga upp Brunnsvik Folkhögskola. Uno Stadius hade under sin karriär god kontakt med kända personer som Albert Engström och Gustav Ankarkrona. Han hjälpte även Vetlandakonstnären Gustav Franzén till att komma in i Konstakademin.

Uno hade sex barn, tre pojkar och tre flickor, som alla avlade studentexamen. Över detta var Uno mycket stolt. Majas far var den som Uno hade bäst kontakt med.
unostadius2xunostadius4xunostadius1x

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.