Teen Singers

rubrikts
teensingers

Teen Singers föddes i september 1971 som en litet trevande aktivitet utanför läroplaner och utredningar. Kören har nu blivit ett begrepp i kommunen, en gemenskap för redan åtskilliga hundra tonåringar på Withalaskolan. Något extra att vara med om, att satsa på, att minnas. Ändå kanske något mer… en kontakt över gränser mellan ungdomar med varierande livssyn och bakgrund… kanske ett minne, ett intryck, en rad, en strof som finns kvar… en ton av glädje, frid och trygghet. En sång om ”något bortom bergen, bortom blommorna och sången”, en ton från en annan värld… ett budskap från Honom som är kärlek utan krav och utan gräns. Det är min önskan och bön men också min förvissning.
Sven Olof Nilsson
 

Visste du detta om sångkören TEEN SINGERS?

• Teen Singers fanns på Withalaskolan fr o m höstterminen 1971
t o m höstterminen 1978. 

• Namnet var lånat från en ungdomskör i Örebro. 

• Under åren var ca 375 ungdomar (mest tjejer) medlemmar. 

• I snitt var 65 – 70 sångare med i varje upplaga av kören. 

• Körledare var Sven Olof ”Esso” Nilsson, språklärare på skolan. 

• Varje höst saknades 1/3 av kören( = vårens 9:or) men nya 7:or fyllde på. Därför behövde man inte ”starta från scratch” med varje ny upplaga. 

• Körens repertoar var kristna sånger. I kören fanns tjejer från olika kyrkor i kommunen men även tjejer som inte var kyrkligt aktiva men tyckte om att sjunga. Alla var lika välkomna. Repertoaren omfattade ca 120 sånger under de sju åren. 

• TS debuterade på morgonen sista dagen före jullovet 1971. 

• Under de tre första åren kompade Bumble Bees/Humlorna: 
Stefan Arvidson, gitarr, Lars-Inge Arvidson, gitarr, Peter Freij, bas och Tomas Berggren, trummor. Stefan är nu artist tillsammans med Kim från Nässjö med hela världen som arbetsfält. Artistnamnet är Stefan & Kim. 

• Pianister var Gun Ebbesson, Else-Maj Carlsson, Annette Gustafsson och Marie Alm. • Björn Famne, en mycket musikalisk ung man var med från tredje skivan. Han spelade elgitarr, akustisk gitarr och andra instrument. Han arrangerade sånger och skrev stäm- mor och var med vid mixningen. Han blev ett lyft för kören. 

• Dessutom medverkade många andra musiker under åren på flöjt, gitarr, bas och trummor och kören hade många duktiga solister. 

• Revykändisen Catherine Fundin (då Löfstedt) var en av Teen Singers solister med härlig röst. 

• Kören sjöng förstås för den egna skolan men gav också konserter för låg- och mellanstadiet. En del tjejer på lågstadiet skrev och skickade teckningar och bokade plats i kören 5 – 6 år i förväg. 

• I slutet av vårterminen inbjöds till en offentlig konsert i Withalasalen, då släkt och vänner kom och lyssnade. Då utdelades priser för god närvaro på övningarna och för god skivförsäljning. Marie-Louise Westerdahl sålde 40 exemplar av LP:n våren 1978. 

• Teen Singers sjöng vidare på Landsbro skola och Hofgårdsskolan i Sävsjö och på äldreboenden både i tätorten och utanför. Ett år sjöng Teen Singers på torget på Lions vårmarknad och en mörk höst-kväll på Stadshotellet förgyllde Teen Singers avtackningen av kommunanställda. 

• I november 1973 var TS med i ungdomsprogrammet Ventilen i TV. Lokalradion (=Smålandsradion) gjorde också ett program om kören. 

• TS sjöng in sex EP-skivor och en LP-skiva. EP-skivorna såldes för 12 kr, de senare för 13 kr och LP:n för 25 kr. 

• EP-skivorna såldes i sammanlagt 3 325 exemplar och LP:n i 875 exemplar. 

• Skivorna inspelades på skivmärket FALKS med Evan Ljunggren, Eksjö som tekniker. Inspelningarna ägde rum i gamla missionskyrkan, som låg där polishuset nu ligger. 

• Ljunggren imponerades särskilt av två saker, dels att kören alltid uppträdde så disciplinerat, dels att han så snabbt fick betalt för sitt arbete. 

• Överskottet användes först till ett mysrum, Lugnet, som låg utanför textilslöjdlokalen. Sedan bekostades materialet till tre stora applikationer som föreställde våren, sommaren och hösten. De tillverkades i terapiavdelningarna på Tomasgården, Österliden och Ekebo. Tavlorna fanns på väggen i elevmatsalen under många år. När tavlorna i matsalen satts upp, inbjöds pensionärerna som hjälpt till. De bjöds på kaffe, fick var sin ros av rektor Ödéen och Teen Singers sjöng. 

• När Teen Singers upphörde fanns på en bankbok drygt 7 924 kronor. Denna summa överlämnades till Anki Lernefur, som var kassör i Andamanprojektet. Det skedde på en skolavslutning den 3 juni 1991 och det var i Teen Singers anda att kunna hjälpa våra vänner i Indiska oceanen. 

• Många medlemmar har berättat att de senare i livet fortsatt med körsång, inspirerade av tiden i Teen Singers. 

TEEN SINGERS (1971 – 1978) 

Minnen och reflektioner av Sven Olof Nilsson, november 2007 

Tiden med Teen Singers var den roligaste och lyckligaste tiden i mitt liv. Jag var då relativt ung och frisk, trivdes med mitt arbete som språklärare och livet var ganska bekymmerslöst i övrigt. Det intresse och det engagemang som ungdomarna visade gav kraft och inspiration att fortsätta. 

Runt 1970 fick den andliga sången och visan tillskott från olika håll. Många s k. vispräster inom Svenska Kyrkan bidrog med många nya lättsjungna visor och från Jesusrörelsen i USA kom långhåriga ungdomar och sjöng sina melodiska sånger. Jag minns inte exakt hur det hela började men jag diskuterade med några ungdomar jag kände från kyrkorna om vi skulle kunna bilda en liten sånggrupp för morgonsamlingar. En central person i början var Marie Engström, dotter till värdshusvärdarna Inger och Folke Engström. Om jag minns rätt gick hon i samma klass som Lars-Inge Arvidsson. Hon pratade med Bumble Bees om den nybildade sånggruppen och killarna ställde lojalt upp och kompade i tre år. Tack vare detta blev inte Teen Singers något med ”töntiga religiösa tjejer” utan alla kunde vara med. I kören fanns många av skolans tuffa tjejer med och sjöng av hjärtans lust. Genom Bumble Bees medverkan vid framträdanden och skivinspelningar fick kören en god start och rejäl medvind. 

Ganska snart fick jag från kolleger förslaget att bredda repertoaren med profana visor av Evert Taube, Olle Adolfsson m fl. Jag brukade svara att jag visserligen tyckte om olika slags sång och musik men att jag kunde mest om den andliga visan och sången och att dess innehåll och värderingar var det jag ville överföra till ungdomarna utöver sångarglädjen. Jag försökte avstå från sånger med stark bekännelsekaraktär så att inte för stora ord lades i sångarnas munnar. Jag valde sånger om Gud och om Jesus, tonsatta bibelverser etc. Någonstans läste jag devisen ” Du måste påverka din miljö annars påverkas du av den.” Det var min ledstjärna. 

Vid denna tid hade Withalaskolan ingen kör ledd av musiklärare. Det kom senare körer med bredare repertoar under ledning av bl a Lennart Nilsson, Roland Frick, Sören Ylenfors och Svetlana Driagina som ledare. 

Jag värvade inte medlemmar. Det gjorde sångarna själva. Eftersom jag hade en del av sångarna i språk också ville jag inte att de skulle känna någon press på sig att vara med. Likaså när någon slutade efter ett tag tjatade jag inte på dem att de skulle börja igen. Det var bättre att arbeta med de verkligt intresserade. 

Sångarna var fantastiskt trogna. Det fanns de som var med på alla drygt trettio övningar på ett år. Ibland skrev jag ”Lovsång” i programmet för en dag på jullovet och minst halva kören dök upp, även resande. Vi övade och sjöng sedan på något äldreboende. I början fick vi tack vare vår välgörare och mentor, rektor Jörgen Ödeen, lov att öva på lektionstid som vi försökte sprida över veckan. Jag fick då höra att det givetvis var för att slippa lektioner som man gick på körövning. De som trodde så kom emellertid på skam. Efter något eller några år fick vi övningstid på onsdagar kl 14.00, när de andra eleverna åkte hem. Då blev det ännu flera sångare i kören. 

Ett spännande inslag mot slutet av varje läsår var inspelningen av en EP-skiva på Falks från Eksjö. Jag hade tidigare haft kontakt med den försynte Evan Ljunggren och gjort ett par plattor med SMU-are. I regel gjordes skivan på en dag utom LP:n som tog två. Vi höll till i gamla missionskyrkan, som låg vid Emigrantgatan där polishuset nu ligger. 

Evan Ljunggren som gjort många inspelningar under årens lopp var alltid lika imponerad av körens fantastiska disciplin. Jag började inspelningsdagen med en kort bön om Guds välsignelse över oss och det var andlöst tyst. Man kunde höra den berömda knappnålen falla. Det gällde att bli färdiga tills bussarna gick hem och det brukade gå bra. Evan packade ihop och jag åkte hem och pustade ut. Efter en eller ett par dagar var det dags att åka till Eksjö för mixning och ibland var musiker med också. Vid de senaste mixningarna var Björn Famne med och lade på trummor, synthesizer eller bas, där det passade. Någon gång var den ursprungliga basen på en låt helt åt skogen, men Evan raderade den gamla och Björn lade in en ny klockren basgång. Vid ett annat tillfälle sjöng en solist inte så rent och både hon och jag tyckte det var tråkigt. Hon fick åka med till Falks och sjunga in ett nytt perfekt solo. 

Det var naturligtvis nästan omöjligt att 60 – 70 ungdomar inte någon gång hostade eller nös under inspelningarna. Vid avlyssningen noterade Evan att jag såg litet missnöjd ut. – Det är inga problem, sade han och lokaliserade hostan som ett skrap i högtalarna. Så drog han ut tapen, klippte av 2 – 3 cm och tejpade ihop bandet, körde det igen och si! Hostan var borta. – Den ligger där, sade Evan med ett belåtet leende och pekade på tapebiten på inspelningsbordet. Bandet gick med så hög hastighet att det bortklippta inte märktes. 

Hur sent det än var, hade alltid Vivianne, Evans fru bullat upp fika med smörgåsar och bullar sent på kvällen. Evan log stillsamt belåtet och vi for glada hem till Vetlanda. Nästa steg blev att utforma omslagen sedan Evan tagit kort. Jag skrev text och försökte göra omslagen litet olika varje gång. Sedan var det bara att vänta och vänta. 

Så kom då de efterlängtade skivorna, plastfodral och omslag i olika högar. Jag brukade välja ut ett litet gäng på 4 – 5 medlemmar som plockade i skivorna hemma hos mig. Sedan kom distributionen och försäljningen. Månget företag skulle nog varit avundsjukt på oss som hade ca 65 försäljningsställen i kommunen. Allt fungerade bra och inte en krona gick förlorad. 

När jag träffar f d sångare minns de tiden med glädje och många sjunger i kör alltjämt inspirerade av åren i Teen Singers. Det känns givetvis positivt. Jag tror att sångerna gav dem en skatt att bevara i sitt hjärta. 

Vetlanda i november 2007 
Sven Olof Nilsson
– – – – – – – – – – – – – – – – – —
För fakta, siffror och statistik hänvisas till de tre bladen för utställningen vt 2008 i Glasmontern. 

Solister och musiker på grammofonskivorna: EP nr 1(vt 1972): 
Solo: Eva Andersson, Lars-Inge Arwidson
Duett: Eva Andersson & Gerd Henriksson
Piano: Gun Ebbeson
Gitarr: Stefan Arwidson, Lars-Inge Arwidson
Bas: Peter Freij
Trummor: Tomas Berggren

EP nr 2(vt 1973): 
Solo: Eva Marie Nilson, Marie Sundberg
Duett: Britt-Marie Claesson, Britt-Marie Nilsson
Recitation: Ewa Toller
Piano: Gun Ebbeson
Gitarr: Stefan Arwidson
Bas: Peter Freij
Trummor: Tomas Berggren
Flöjt: Bo Sundeby

EP nr 3(vt 1974): Solo: Gunilla Fjordstig, Anita Plucinski, Catherine Löfstedt
Duett: Britt-Marie Claesson, Anette Gustafsson
Trio: Catherine Green, Gunilla Franzén, Annelie Lovén
Piano: Gun Ebbeson
Kompgitarr: Stefan Arwidson
Sologitarr: Björn Famne
Bas: Peter Freij
Trummor: Tomas Berggren

EP nr 4(vt 1975): 
Solo: Anita Plucinski, Catherine Green, Gunilla Franzén
Piano: Anette Gustafsson
Kompgitarr: Kjell Lundström, Thomas Käll
Sologitarr: Björn Famne
Bas: Peter Hedström
Trummor: Håkan Gustafsson

EP nr 5(vt 1976): 
Solo: Anita Plucinski, Annalena Sohlberg, Ann-Britt Stéen
Piano: Marie Alm
Kompgitarr: Annika Krieg, Torbjörn Fransson, Per Axeland
Sologitarr: Björn Famne
Bas: Peter Hedström
Trummor: Leif Johansson
Flöjt: Gabriela Berger
Recitation: Ylva Tilander

EP nr 6(vt 1977): 
Solo: Anette Welander, Ann-Britt Stéen, Liselott Johansson, Anita Hansson
Piano: Marie Alm
Kompgitarr: Annika Krieg, Per Axeland
Sologitarr: Björn Famne
Bas: Stefan Savbrant
Trummor: Anders Bergh
Flöjt: Gabriela Berger
LP (vt 1978): 
Solo: Maria Hörnstein, Catarina Sohlberg, Yvonne Carlsson, Per Axeland, Marie-Louise Westerdahl, Christina Lindqvist
Duett och trio: Anna-Karin Vingren, Maria Jälmsjö, Eva-Maria Vingren
Piano: Marie Alm
Kompgitarr: Per Axeland
Sologitarr, 12-strängad gitarr, trummor, string ensemble och synthesizer: 
Björn Famne
Bas: Stefan Savbrant
Trummor, bongos: Anders Collin
Trummor: Ulf Frisell
Flöjt: Gabriela Berger
Recitation: Anna-Karin Vingren

TEEN SINGERS I P3
LOKALRADIOPROGRAM FRÅN VETLANDA

På lördag eftermiddag kl.17.15 i lokalradions program Mycke’ nöje (med repris söndag morgon kl.8.30) blir det ett program helt från Vetlanda. Den kände radiomannen och läraren från Nässjö Lars-Göran Willner drog nämligen förra veckan in på Withalaskolan, där han i Lugnet samlade några ungdomar tillsammans med körledaren Sven Olof Nilsson för att göra ett program om Teen Singers. – Vi är glada för detta tillfälle som Radio Jönköping själva tagit initiativet till, säger Sven Olof Nilsson. Det kommer lämpligt nu inför utgivningen av vår LP-skiva om några veckor. 

I programmet intervjuas fyra flickor ur kören tillsammans med ” Esso” och det blir förstås mycket sång, bl a ett skivspår från den första upp-lagans EP-skiva från 1972. Någon läser en dikt och Sven Olof Nilsson sjunger ett par egna sånger. Willner, som för några år sedan gjorde 117 sångprogram i sträck i riksradion, har även med dottern Sofia som charmfull medarbetare, och hon hinner lysa ut en ny pristävling, innan det halvtimmeslånga programmet är till ända. 

Utanför inspelningens ram påpekade Willner att en skolkör av Teen Singers format och med en kristen repertoar är mycket ovanligt, kanske unikt i landet. Skolkörer, även med profan sång, har svårt att överleva, hävdade han bestämt. 

(En text som maskinskriftskopia, funnen bland TS papper. Kanske det var en blänkare i VP?) 

Till Kulturnämnden i Vetlanda kommun, Vetlanda 

Undertecknad ledare för Teen Singers, skolkören på grundskolans högstadium i tätorten vill härmed å körens vägnar anhålla om ett engångsbidrag för vår verksamhet på 2000 kronor. 

Bakgrund och motivering: Teen Singers har hela tiden sedan starten i september 1971 varit en frivillig sammanslutning med övningarna förlagda utanför skoldagens ram. Vi sjunger kristna sånger men ingen kyrka, förening eller organisation står bakom. Körverksamheten är heller inte anordnad som studiecirkel hos något bildningsförbund. Vi har årligen gjort en liten EP-skiva, som vi lyckats sälja med något litet överskott så att vi kunnat fortsätta ännu ett år. Skolans stöd har bestått i att vi fått papper till stenciler, notpärmar etc, men i övrigt går kören inte över skolbudgeten och lyder inte under kommunala musikskolan. 

Sedan starten har ca 375 ungdomar från hela kommunen varit med i kören, och inte minst för resande elever har den utgjort en meningsfull sysselsättning i väntan på hemresa. Vi har varje år fr o m det andra sjungit i två skolkonserter för låg- och mellanstadiet i tätorten, ett år även i Landsbro. Enkäter bland lyssnarna har visat att de bäst kommit ihåg våra sångstunder av det som bjudits. Varje år har vi gett en vårkonsert med fri entré och har dessutom vid flera tillfällen årligen sjungit för pensionärerna på våra äldreboenden. Nu står t ex närmast Ekebo och Österliden i tur. 

Vi har i år spelat in en LP-skiva, som kommer ut om ca tre veckor. Samtliga musiker slutar nu i 9:an och vi ville ta vara på möjligheten att på detta sätt bevara gemenskapen för framtiden. Om det blir någon kör i höst, måste vi som alltid börja om från början igen. Man måste göra en LP-skiva med färgomslag i minst 500 ex, om det skall vara lönt för producenten (Falks, Eksjö) att sätta i gång projektet. Vi har tagit chansen och litar på våra vänner från tidigare år. Framställningskostnaden jämte STIM-avgifter går på ca 25 – 30 kr per skiva, men vi vill ändå försöka sälja den för 25 kr för att göra den lättsåld. Skivmarknaden är ju mycket mättad, och vi har inte råd att annonsera mycket. Vi kan inte ge affärer någon avans utan vi måste själva helt ta ansvaret för försäljningen av de 500 skivorna. Det är alltså kostnaden över 25 kr som vi behöver hjälp med för att få det hela att gå ihop. 

Ber att få hänvisa till min skolledning, rektor Jörgen Ödeen och studie- rektor Sven-Anders Hultander för övriga upplysningar. Om vi inte kan få något bidrag, måste vi kalkylera med ett betydligt högre pris, vilket försvårar försäljningen. Är därför tacksam för besked fortast möjligt efter Ert sammanträde sista veckan i april.

Högaktningsfullt
Sven Olof Nilsson 

Kulturnämnden beviljade inget anslag, men troligen på förslag från fritidsintendenten Sven Swalander, vars dotter Anna var med i kören, gjordes ett stödköp på 11 skivor för 275 kronor. – Skivorna lottades ut bland åhörarna vid musikskolans konserter. 

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.