KARNEVAL

KARNEVALEN – EN JÄTTESUCCÉ

karnevalhusbil

Karnevalen den 4 juni 2004 blev en jättesuccé. Huvudarrangör var 100-årsjubilerande Hvetlanda GIF. Medarrangörer var Gymnasieskolan i Vetlanda och Withalaskolan.

Samarbetsgrupp uppstod.

Karnevalstanken, i denna konstellation, uppstod på ett Rotarymöte hösten 2003. Kent Hultqvist, Hvetlanda GIF:s jubileumsgeneral, var inbjuden till Vetlanda Rotaryklubb för att hålla föredrag om Hvetlanda GIF 100 år. Efter föredraget ställde f d chefsredaktören på Vetlanda Posten Arne Jacobsson frågan till Kent om Hvetlanda GIF inte kunde tänka sig att återuppta den gamla traditionen att anordna en karneval. Kent och hans medhjälpare hade framför sig flera stora arbetsuppgifter såsom nyårsfirande på Idrottsplatsen, kändismatch i fotboll m fl. Man kan förstå att Kent blev minst sagt blek.
karnevalstollar

Lars-Åke Sigfridsson, rektor på Gymnasieskolan, antog utmaningen som medarrangör tillsammans med Bosse Heindorff, idrottslärare och och sekreterare i jubileumskommittén på Withalskolan.

Vid Hvetlanda GIF:s nyårsfirande på Idrottsplatsen skickade Withalaskolan ett telegram i vilket avslutningsversen löd:

”Nu önskar vi er LYCKA TILL
med nyårskväll, flugan och bal
hör gärna av er om ni vill –
för att samarbeta om en karneval”

– och det gjorde man.

I slutet av februari 2004 träffades representanter för Withalaskolan, Hvetlanda GIF och Gymnasieskolan och prövade idén om en Karneval 2004. Withalaskolans representerades av Håkan Petersson, Johan Lindhe och Bosse Heindorff. De tre herrarna, med Bosse som ordförande, blev den arbetsgrupp som fortsatte med skolans del av karnevalen. Mötesdeltagarna ansåg att karnevalsidén var bärkraftig. I och med detta uppstod en samarbetsgrupp mellan de tre organisationerna. Karnevalsdagen bestämdes till den 4 juni och väderleksmässigt kunde inte fullträffen blivit bättre.

karnevalbosse

Planeringen på Withalaskolan:
På Withalaskolan gjordes en intresseundersökning bland skolans år 9-elever. 26 elever var intresserade av att deltaga. Eleverna träffades under Bosse Heindorffs ledning. Beslutades att medverka med två vagnar, vilket också var överenskommelsen i samarbetsgruppen. En jubileumsvagn där Withalaskolans ursprungliga byggnad från 1904 på något vis skulle vara i fokus och en Lena PH-vagn. Lena Philipsson var elev på Withalaskolan 1979-82. Att Lena senare fick en enorm framgång i Melodifestivalen ”gjorde inte ont”.

Karnevalen:
I Karnevalstågets tät gick som fanbärare Bosse Heindorff och Johan Lindhe. Båda f d elever vid Withalaskolan och sedan många år anställda som idrottslärare respektive vaktmästare. Jubileumsvagnen, nr 13, kördes galant av rektor Håkan Petersson. Eleverna Leo Haglund, Tobias Karlsson och Samuel Sahlin deltog både under karnevalen men också i uppbyggandet av vagnen. Arkitekt och ansvarig för Withalaskolan i miniatyr var skolans slöjdlärare Lars-Göran Jacobsson. Behjälplig var också slöjdlärarkollegan Ingemar Johansson. För texten på vagnarna svarade Bengt Lernefur, dataansvarig på skolan.

Lena PH-vagnen, nr 35, kördes av Michael Samuelsson f d elev och nu lärare på Withalaskolan. Lena PH-kopior, Lena-fans och de som gjort vagnen var Petter Andersson, Emelie Bergholm, Adam Blomqvist, Anna Carlsson, Emy Ekholm, Anna Ekselius, Marielle Erlandsson, Evelina Folkesson, Sheriban Gashi, Ellinor Habbe, Elin Hansson, Susanna Johansson, Sandra Källerteg, Karin Landén, Emelie Lindgren, Hanna Lindholm, Therese Nilsson, Zandra Samuelsson, Beatrice Sjöberg, Lina Svensson, Emma Söderberg, Jennifer Tjernlund, Johanna Wirström och Nattaya Yaemsophee.

karnevallenaph

Behjälpliga med ljudanläggning med mera var Björn Pettersson, Erik Eklund, Jakob Thuresson och Rickard Rosgren. I slutskedet ”starka pojkar år 9” som gjorde att vi fick upp ”hela Withalaskolan” på vagnen.

Anki Lernefur, jubileumskommittén, finns med i det mesta arbete som har med 100-årsjubileet att göra, så även här.

Klockan 17.30, i strålande solsken, startade karnevalståget från Nydalaområdet. Storgatan i Vetlanda kantades av tusentals människor. Ja, frågan är om något arrangemang i modern tid har lockat så många åskådare. Stämningen i och runt karnevalståget var på topp och huvudarrangör Hvetlanda GIF med Kent Hultqvist och Bengt Frejd i spetsen är verkligen att gratulera till den välordnade organisationen under karnevalsdagen och ihärdigt förarbete.

Amatörparaden Senare under kvällen var det Amatörparad med Vetlanda Folkets Park som medarrangör. Den härliga feststämningen fortsatte från karnevalen och det beräknas att långt över 2 000 besökare kom till parken.

karnevalbil

Även här var Withalaskolan välrepresenterad med elever som uppträdde. Pamela Sjöstedt sjöng ”Främling”, Neonpinglorna ”Dansa i neon”, Julia Jonsson ”Power of love” och Johan Yngvesson ”Här kommer alla känslorna” och ”Sexed up”. Bland de övriga artisterna fanns också flera f d elever. Med på scenen var dessutom Withalaskolans musiklärare Svetlana Driaguina och datalärare Bengt Lernefur som ackompanjatörer till de olika artisterna. Dessutom var Bengt en av kvällens musiker vid den uppskattade dansen efter scenuppträdandet.

Det blev en fredag som Vetlandaborna sent kommer att glömma. Så här fyra år in på detta årtusende kan man utan vidare utnämna dagen till ”årtusendets fest” för allmänheten hittills!

Tack alla ni som ställde upp för Withalaskolan!

Utöver ovanstående vill vi tacka Granngården/Lantmännen i Vetlanda och Bengtssons Cykel o Service AB i Korsberga. Tack!

karnevalhusbilbak2

Karnevalsgruppen har bestått av:
Bosse Heindorff (ordförande och sekreterare)
Håkan Petersson
Johan Lindhe

 

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.