Referat och bilder från årsmötet 2009

Bilder och referat från
Withala- och Samrealskolans Vänners
årsmöte och namngivning 2009-03-28


Lördagen den 28 mars 2009 hade ett 60-tal medlemmar i Withala- och Samrealskolans vänner ställt kosan mot Withalaskolan. 

arsmote1_2009
Landshövdingehallen fick deltagarna ta del av ”Föreningens senaste gåvor” som kommit in under föregående vecka. Där fanns en realexamensmössa, en skolkatalog och reseminnen från en skolresa till Tyskalnd 1939. Gåvorna är från Christina Klabe i Västerås. Vidare visades föreningens urklippsböcker upp för första gången,

vilket tilldrog sig mycket stort intresse.Tidningsurklippen har Göran Wennestam till största delen hjälpt föreningen med. Ett stort tack till Christina och Göran för er hjälp att göra Vänförenings arkiv till, som vi hoppas och siktar på, något unikt. 
Withala- och Samrealskolans vänners årsmöte 2009 inleddes med en namngivning av Rum Lars Gunnar Erlandson.Förre chefredaktören på Vetlanda-Posten Arne Jacobsson berättade i sitt invigningstal om Lars Gunnars journalistkarriär.Som 14-åring började han hemma i Åseda skriva
ishockeyreferat som telefonerades in till tidningen i Vetlanda. Arne Jacobsson nämnde också något om de olika världsdelar Lars Gunnar verkat från under 30 år. Han tog även upp böckerna Lars Gunnar skrivit och de senaste årens radioprogram ”Trettio år i världen” och ”Världens roligaste man” som handlar om Victor Borge.Arne avslutade som traditionellt är vid namngivningar på Withalaskolan: ”Härmed namnger vi detta klassrum till Rum Lars Gunnar Erlandson” och därefter utbringades ett fyrfaldigt leve för Lars Gunnar.

Läs Arne Jacobssons tal från årsmötet 2009

arsmote6_2009
Vänföreningens ordförande Bosse Heindorff tackade Arne för, som alltid, ett väl disponerat tal.Därefter föflyttade sig hela sällskapet till Withalasalen.


I Withalasalen bjöds på högklassig underhållning av två av Lars Gunnars skolkamrater från ”tiden när det begav sig”- nämligen Torgny Samuelsson på piano och Georg Frisk med sång.Bland annat sjöng Georg en specialskriven text med Lars Gunnar som huvudperson.
Torgny spelade musik som gav känslan av 50-tal, bl.a. Summertime. Se texten till visan som Georg sjöng nedan.

arsmote3_2009
Därefter höll Lars Gunnar ett anförande i form av kåseri om ungdomstiden både i Åseda och gymnasietiden i Vetlanda.Även Lars Gunnar sjöng en visa. Han kom naturligtvis även in på det yrkesval han gjorde som journalist och som blev hans livsuppgift i nästan 40 år vid Sveriges Radio.Se Lars Gunnars tal från årsmötet 2009

arsmote4_2009

Ordföranden Bosse Heindorff sa i Withala- och Samrealskolans Vänners tal till Lars Gunnar att han varit en svensk röst från stora delar av världen under mer än trettio år. Vi inom föreningen, fortsatte Bosse, är stolta över att det blev just Lars Gunnar, f.d. elev vid Withalaskolan, som fått rapportera från olika världshändelser i så många år.Lars Gunnar blev därefter förärad ett hedersmedlemsskap i Withala- och Samrealskolans Vänner och fick också mottaga en Withalastenblomma.

Georg och Torgny avslutade därefter med sång och musik. Arne Jacobsson, Torgny Samuelsson, Georg Frisk och Lars Gunnar Erlandson blev blomsterhyllade för sin medverkan.

arsmote5_2009

Sedan var det förflyttning till matsalen där föreningen bjöd på kaffe med tilltugg och naturligtvis var här lottförsäljning – och trevligt umgänge med gamla och nya bekanta. 

Därefter tog årsmötesförhandlingarna vid under Håkan Peterssons ledning. Det blev omval av samtliga funtionärer i styrelsen, bortsett från Julia Jonsson som avböjt återval.
Withala- och Samrealskolans Vänners diplom för 5 aktiva år inom föreningen tilldelades Bosse Heindorff, Håkan Johansson, Julia Jonsson, Ingela Källqvist, Johan Lindhe, Kerstin Nilsson, Börje Ohlsson och Håkan Petersson.

Framåt klockan 18.00 var de sista medlemmarna beredda att gå hemåt förvissade om att de kan återkomma till Withalaskolan den 14 november 2009 (öppet hus på Withalaskolan under ”arkivens dag” då vi visar upp bl.a. de gåvor vi har i vårt arkiv) för mer trevlig gemenskap och även nostalgi om man önskar det.Visa vid träff med Withala- och Samrealskolans Vänner 2009-03-28

(Melodi:As time goes by. Text: Georg Frisk)
Ni var väl allihop
på datasalens dop?
Det hela gick ju bra.
Det minner oss om femtiotalet
och man blir gla!

En sorglös tid det var
man lätt sin lärdom bar
och något finns väl kvar?
Det var nå´t visst just kring den tiden
som en gång var!

Nog minns vi Forsum – och ”Figge” – och så han
som öste galla, rakt över oss med spann.
Han hette Harald och Sjöberg var hans namn.
Han tog oss dock i hamn!

Snart femti år har gått
och håret har bli´tt grått
men strunt i det min vän!
Glöm aldrig bort den ljuva tiden!
Nej minns den än!

Landshövdingshallen har nu fått komplement
med datasalen;Lars Gunnars namn på pränt.
Det är han värd, som världen runt har ränt
och fångat det som hänt.

Behåll ditt unga sinn
och solen tittar in
när Torgny spelar på
och våran träff han nu förgyller.
Låt tiden gå!

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.