Öppet arkiv

Öppet arkiv hos Withala- och Samreaskolans Vänner på Arkivens dag den 14 november 2009. 

Withala- och Samreaskolans Vänner passade på att deltaga i Arkivens dag, den 14 november 2009, i samband med att föreningen fyllde 5 år.

arkivensdag10
Bengt lernefur, Håkan Johansson och Håkan Lindberg studerar lite gamla klipp.

Landshövdingehallen fylldes med föreningens arkiv som består av en stor mäng gåvor och insamlat materiel från de senaste fem åren. När vi startade föreningen den 31 mars 2004 var vi inte ägare till mer än några få, i förväg, skänkta saker.

arkivensdag9
Anki Lernefur framför ”Svartskäggig man”.

I samband med att föreningens arkiv visades upp återbördades också två konstverk som tidigare varit placerade på Withalaskolan. Den äldsta av tavlorna, ”Svartskäggig man”, är gjord alla redan 1905, av den välkände Vetlandakonstnären Gustaf Franzén. Tavlan överlämnades av Thomas Johansson och Sven Melin från Vetlanda Museum varefter Anki Lernefur berättade om tavlan och om konstnären Franzén. 

arkivensdag3
Intresserade åhörare i Landshövdingehallen.

Den andra tavlan, som heter ”Gitarren”, och gjord av den lika välkände och också han Vetlandakonstnär Karl Andersson, överlämnades av nämnda museirepresentanter och Birgitta Zakeusson. Tavlan skänktes av elevrådet vid skolan i oktober 1957 och det var Birgitta som lämnade över tavlan även den gången. Birgitta berättade om inköpet och överlämnandet av tavlan 1957. Representant för skolan som mottagare av tavlorna var rektor Pär Fredén.
I samband med överlämnandet spelade, nuvarande lärarpraktikant vid skolan, Jonathan Carlemar, ett stycke på den gitarr som Karl Andersson målade av för mer än 50 år sedan.

arkivensdag4
Pär Fredén och Birgitta Zakeusson visar ”Gitarren”. Vetlanda museums intendent Thomas Johansson till vänster i bild.

Tavlorna försvann från Withalaskolan 1970 och har varit uppe till diskussion flera gånger sedan WoSV bildades 2004 men de har inte stått att finna. När Sven Melin, på Vetlanda Museum, fick frågan i början av 2008 så visste han svaret både på var tavlorna varit och var de fanns numera. Det förhöll sig på det viset att tavlorna följt med i flytten då gymnasiet fick sina nya lokaler hösten 1970. Dock bar det sig inte bättre än att ”Svartskäggig man” började krackelera och ”Gitarren” som hängde i den nya skolans matsal fick en knäckebrödssmörgås intryckt i resonanshålet. Båda tavlorna hamnade hos konservator i Jönköping och därefter i Vetlanda Museums samlingar. Tavlorna kommer att hängas i konferensrummet ”Uno Stadius”, på Withalaskolan, som anses riskfritt från skadegörelse. Withala- och Samreaskolans Vänner är förstås glada för att vi har kunnat medverka till att två duktiga och erkända Vetlandakonstnärers två konstverk har hittat hem igen.

arkivensdag6
Sven Melin, Pär Fredén (f d rektor på Withalaskolan) och Thomas Johansson.

Under arkivdagen delades också Hedersomnämnade ut i form av diplom och blomma till fempersoner. Det var Mia Ekström, Mölndal, Anki Lernefur, Bengt Lernefur, Göran Wennestam och Sven Melin, de fyra sistnämnda från Vetlanda som hedrades för att på olika sätt gjort goda insatser för Withala- och Samrealskolans Vänner utan att varit invalda i styrelsen.

arkivensdag2
Stefan Sollin och ordförande Bosse Heindorff.

Under dagen med Öppet arkiv hos Withala- och Samrealskolans Vänner fick föreningen motta tre olika gåvor till sitt arkiv. Nils Bergström, f d lärare vid skolan, skänkte en pärm med teckningar på personal under mer än 25 år. Stefan Sollin hade med sig en gåva i form av en elevkatalog i original från 1912 vilket är den äldsta katalogen i arkivet. Slutligen kompletterade Lars-Eric Franzén vårt arkiv med tidningsurklipp från några av rikstidningarna som handlade om Withalaskolan. 

arkivensdag5
Jonathan Carlemar spelar på originalgitarren som stod modell för målningen.

Vi tackar alla ovanstående medverkande och kanske återkommer Withala- och Samrealskolans Vänner på Arkivens dag när föreningen fyller 10 år 2014. 

Withalaskolans Vänner är en förening som vill sprida kunskap om och uppmuntra till forskning om skolans historia.